Triglavski narodni park

Triglavski narodni park je edini narodni park v Sloveniji. V njegovem središču je »doma« najvišja slovenska gora, poleg tega pa ponuja obilico možnosti za hojo, kolesarjenje, plezanje in vodne športe.

Triglav

Največja znamenitost Triglavskega narodnega parka oziroma na kratko TNP je seveda Triglav, po katerem park nosi ime. S svojimi 2864 metri je Triglav najvišja gora v Sloveniji in velja za njen simbol – opazimo ga lahko tudi v slovenskem grbu poleg valovitih črt, ki predstavljajo reke in morje, in treh šesterokrakih zvezd, ki so simbol celjskih grofov.

Raj za gobarje

Triglavski narodni park je del neokrnjene slovenske narave. Bogat je z gozdovi in kot tak je poln dobrot, ki jih ponuja narava. Gobe in zelišča je v Triglavskem narodnem parku dovoljeno nabirati, a le v določenih količinah (gob ne več kot dva kilograma na dan, zelišč pa ne več kot kilogram na dan) in v določenih delih parka (v obrobnem, tretjem varstvenem območju).

Tudi za obiskovalce s posebnimi potrebami

Tudi ljudje, ki iz takšnih in drugačnih razlogov ne zmorejo različnih fizičnih aktivnosti, še vedno radi uživajo v naravi in svežem zraku. In tudi njim se vodstvo Triglavskega narodnega parka trudi omogočiti dostop do enega najlepših območij v Sloveniji.

S kolesom po Triglavskem narodnem parku

Triglavski narodni park je tako kot za pohodnike idealen tudi za tiste, ki se v naravo najraje podajo na kolesu. Vodstvo Triglavskega narodnega parka sicer pred različnimi aktivnostmi daje prednost ohranjanju živalskega in rastlinskega življenja na tem območju, tako da so kolesarji omejeni na vožnjo po tretjem varstvenem območju. A vseeno je lahko vožnja s kolesom po urejenih poteh Triglavskega narodnega parka prav nepozabno doživetje.

Obilica znamenitosti

Triglavski narodni park obiskovalcem ponuja obilico naravnih in kulturnih znamenitosti. Na Triglavu, ki je že sam po sebi znamenitost, stoji Aljažev stolp, ki ga je tam postavil župnik Jakob Aljaž. V sklopu Triglavskega narodnega parka lahko obiščete več čudovitih slapov, med najbolj znanimi tako v TNP kot v celi Sloveniji pa je Slap Peričnik, ki je edinstven po tem, da se lahko za njim sprehodite. Triglavski narodni park je poln spomenikov, cerkva in utrinkov iz daljne in bližnje preteklosti, ki popestrijo obisk.

Triglavski narodni park je ena od znamenitosti Slovenije, ki se jo definitivno splača obiskati. Nad obiskom bodo navdušeni tako turisti, ki prihajajo iz tujih dežel in ki Slovenijo obiščejo prvikrat, kot Slovenci, ki se še ne zavedajo, koliko čudovitih kotičkov kljub svoji majhnosti ponuja naša deželica.