Eko


Skrbimo za naše okolje. Energetska obnova apartmajev Brina.

V apartmajih Brina se zavedamo povezave med energetiko, okoljem in turizmom. Okolje, ki smo si ga sposodili od naših zanamcev, ohranjamo s trajnostno rabo energije in surovin. Želimo si, da bo Slovenija tudi v prihodnje ohranila naravo, ki privablja turiste od blizu in daleč.

Okolju prijazno delovanje in življenjski slog je temelj našega nastanitvenega koncepta. Zastavili smo si cilj, da kar najbolj povečamo uporabo obnovljivih virov energije in povečamo učinkovito rabo energije ter s tem ohranjamo avtentičnost naših namestitev. Energetska obnova apartmajev Brina bo pripomogla k zmanjšanju rabe energije, količine odpadkov in porabi vode.

 

Aktivnosti znotraj operacije so bile naslednje:

1. Menjava stavbnega pohištva z novimi troslojnimi okni z lesenimi okvirji
2. Posodobitev obstoječega ogrevalnega sistema s sodobno toplotno črpalko, ki toploto črpa iz podtalnice
3. Izvedba sončnih kolektorjev posodobitev zastarelega neučinkovitega ogrevalnega sistema
4. Menjava sanitarnih armatur
5. Posodobitev razsvetljave
6. Izvedba izobraževanj za zaposlene in uvedba sistema energetskega upravljanja

Z vgradnjo energetsko učinkovitih oken smo znižali obstoječo rabo energije. Vgrajena so bila kakovostna lesena okna Ekostar lokalnega podjetja Jelovica, ki ustrezajo najstrožjim zahtevam za pridobitev nepovratnih eko subvencij. Pri izdelavi okenskih okvirjev so sledili ekološkim usmeritvam po racionalnejši izrabi lesa, zato so okvirji izdelani iz lesa z vidnimi spoji. Lesena okna Ekostar tako odlikuje estetsko dovršen sodoben dizajn ravnih linij.

Posebnosti oken:

1. Okvirji oken so izdelani iz macesnovega lesa
2. Troslojno steklo s toplim robom je odlična zaščita pred hrupom in vremenskimi pogoji
3. Odlična konstrukcijska stabilnost zagotavlja dolgo življenjsko dobo okna
4. Ravna steklitvena letvica na notranji strani okna
5. Energijski razred A+
6. Toplotna prehodnost stekla Ug = 0,6 W/m2K
7. Toplotna prehodnost okna Uw = 0,88 W/m2K

Največji prispevek k zmanjšanju emisij CO2 smo dosegli s prenovo sistema centralnega ogrevanja in prehodom iz utekočinjenega naftnega plina na izrabo energije podtalnice s pomočjo sodobne toplotne črpalke voda/voda. Toplotne črpalke voda/voda sodijo med najučinkovitejše ogrevalne sisteme, saj je temperatura podtalnice relativno konstantna. Celovita posodobite sistema strojnih inštalacij, hidravlično uravnoteženje in ustrezna regulacija omogočata učinkovito delovanje sistema in izboljšanje notranjega udobja gostov.

Dodatno povečanje deleža OVE smo izvedli z namestitvijo kakovostnih visokozmogljivih ploščatih sprejemnikov sončne energije DE DIETRICH PRO C250 z naslednjimi karakteristikami:

1. Trajno zelo visok izkoristek zahvaljujoč uporabi visoko transparentnega stekla (transmisija> 91%) in ploščatega aluminijastega absorberja s selektivnim premazom in sinusoidnim izmenjevalcem toplote, ki zagotavlja popolno in stalno omočenje površine kolektorja
2. V vseh preizkusih izkazana vzdržljivost zaradi aluminijastega ohišja in prekritosti z visokoprepustnim in odpornim solarnim steklom
3. Prefinjeno estetski v ohišju iz antracitno eloksiranega aluminijskega profila
4. Sistem «Steamback» proti pregrevanju
5. Izolacija (40 mm) in stranska izolacija (50 mm) v zelo debeli kameni volni, kar zmanjša toplotne izgube.

Sedemindevetdeset odstotkov vse vode na Zemlji je slane, in tako ni primerna za pitje. Samo 3% vode je sladke, od tega je za pitje na voljo le 0,5% vode. Drugih 2,5% sveže vode se nahaja v obliki ledu, ledenikih, atmosferi, pod zemeljsko površino ali pa je preveč onesnažena za porabo. Z naraščanjem števila prebivalstva in tako majhnim odstotkom vode, ki je primerna za uživanje, je smiselno, da se ta dragoceni vir ohrani. Ker je vsak od nas odvisen od vode za je naša odgovornost, da izvedemo čim več ukrepov za ohranjanje vode in tako pomagamo ohraniti naše vire čiste in varne za prihodnje generacije. Zato je bil eden izmed ukrepov v zmanjšanje porabe vode, kar smo dosegli z vgradnjo varčnih armatur v kuhinji in kopalnici.

Odpadki niso le okolijski problem, ampak povzročajo tudi visoke stroške. V povprečju Evropejci letno proizvedemo 481 kilogramov komunalnih odpadkov. Vse večji delež se reciklira ali kompostira, manj pa se pošlje na odlagališče. Zaradi lažje reciklaže smo se tudi v apartmajih Brina odločili priložiti svoj kamenček v mozaik učinkovitejšega ravnanja z odpadki. Vse obstoječe komunalne kapacitete smo tako zamenjali s koši za ločevanje odpadkov in k obstoječim kapacitetam dodali še skupen zalogovnik za biološke odpadke in steklo.

Izvedeni ukrepi pa ne bodo pripomogli le k manjšemu vplivu na okolje pač pa tudi dvignili udobje gostov. S tem smo tako povezali tri ključne segmente – okolje, energetiko in turizem.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

http://www.eu-skladi.si/