Oddih v slovenski naravi

Ali hrepenite po tem, da bi pustili mestni vrvež in stres, ki ga ta prinaša, daleč za seboj in se za nekaj dni podali na oddih v naravo? Nič ne čakajte. Možnosti za to je v Sloveniji zaenkrat še več kot dovolj. Majhna deželica, ki se razprostira na 20.273 kvadratnih kilometrov površine, ponuja več »vrst« narave kot marsikatera večja država. Obiščite košček Slovenije, ki vam bo prinesel največ sprostitve.

Čudoviti, mirni gozdovi

Če v Sloveniji česa ne primanjkuje, je to prav gotovo neokrnjena narava. O tem ogromno pove že samo dejstvo, da skoraj 60 odstotkov naše male državice prekrivajo različni gozdovi. Ti ponujajo odlično površino za sprehod, meditacijo, vožnjo s kolesom ali sproščujoč tek po osamljenih gozdnih potkah, kjer vam bodo družbo delale le ptice in vaše misli.

Hribi in gore

Morda pa ste hribovska duša; morda doživite pravo nirvano, ko se po napornem, a prijetnem vzponu ozrete po poti, ki ste jo pustili za seboj. Ko se megla pod vrhom hriba ali gore razkadi in se vam odpre čudovit razgled na dolino. Tudi ta občutek lahko doživite v naši majhni Sloveniji. Državica je namreč gosto posejana s hribi in gorami, na katere se je pravi užitek povzpeti. Posebna čast pa seveda pripada tistim, ki osvojijo najvišji slovenski vrh – Triglav, ki se v Julijskih Alpah dviga neverjetnih 2864 metrov od tal.

Morje

Če pa niste gorski ali hribovski tip človeka, vas bo verjetno prepričala slovenska obala. V senci borovcev lahko poležavate ob morju in se ob vročih poletnih dneh ohladite v vodi, katere temperatura je ravno pravšnja za namakanje. Lahko obiščete katero od urejenih plaž, ali pa se podate na lov za skritimi kotički, kjer boste povsem odmaknjeni od radovednih pogledov. Ko so temperature še prenizke za kopanje, pa lahko posedate v katerem od lokalčkov in uživate v osvežilnem vetriču ali pa raziskujete naravne kotičke, ki jih ob slovenski obali ne manjka.

Jame

Morda ob besedi »narava« ne pomislite nanje, a tudi jame so del slovenske narave. Idealne so za obisk poleti, ko zunaj pripeka vročina, v jamah pa je stalna temperatura lahko prava osvežitev. Slovenske jame so polne naravnih lepot, ki vas bodo presunile.

Vsi ljubitelji narave torej imate v Sloveniji prav gotovo kaj početi. Ne glede na to, ali vam je ljubši sprehod po gozdu, ali se radi povzpnete na katerega od okoliških vrhov, se spustite v jamo ali se sproščate v senci borovcev na slovenski obali, boste brez dvoma našli nekaj zase. Čeprav je majhna, je Slovenija polna kotičkov neokrnjene narave.